nedelja, 20. junij 2010

it's all i've got

ENGLISH

pozno jeseni leta 2006 sem doživel nekaj, kar nisem še nikoli. priprave so trajale čez dve leti. seveda bi sedaj, ko imam to izkušnjo naredil to in ono nekoliko drugače.

začelo se je ko je moj bil moj dragi prijatelj, filozof, teolog in glasbenik, pri meni na praksi. imela sva se kar se da lepo, on pa je tu in tam imel priložnost poslušati, kar sem zaigral na klavir. enkrat me je šokiral z vprašanjem: “zakaj ne bi organiziral avtorskega večera. ampak, da igrajo drugi.“ odpuščati je lepo, seveda. in jaz rad delam tisto, kar je lepo. a vendar te vabim, gorazd, na koncert, ki ga bom igral ob upokojitvi. prvo točko že obvladam. čudoviti bachov preludij. odličnost se izplača čakati, veš :)

no, priznam, da bi moje note še vedno bile raztresene in v analogni formi, kdo ve, kje. tako mi je prijatelj pomagal, da sem najprej našel in digitaliziral skoraj vse aranžmaje, ki so zapisani. avtorske skladbe pa imam vse. eno zadevo nisem nikoli zapisal, eno pogrešam. ampak skoraj vse imam sedaj v lepo tiskano in vezano, kompaktno, in tudi digitalni zapis v programu finale notepad.

ko sem urejeval literaturo, sem začel iskati možnost uresničitve projekta. profesorja missona z zkademije za glasbo univerze v ljubljani sem šel vprašat, ali je opus dovolj raznovrsten za celovečeren program. k sodelovanju sem povabil nekaj strokovnjakov. renata in zvjezdana sta prijateljici, lidija in sonja sta, kakor tudi pevci iz znanega zborčka, ki izvaja duhovno glasbo - maran-atha, prav prijazni kristjanki, matej je nečak. lidija je, z avtoriteto ali brez, pritegnila še profesorico violine in klarinetista, učenca srednje šole. zelo sem hvaležen vsem, ki so bili pripravljeni vložiti svoj glasbeni dar in sooblikovati lep večer priredb duhovne in ljudske glasbe, ter nekaj mojih komadov. pa sem nekako posebno vesel velikodušnega sodelovanja alenke, ki je flavtistka-specialistka, in neznanega skladatelja seveda ni poznala. pa je vadila, se peljala z nami do maribora (tam je največji razpoložljivi prostor med adventističnimi cerkvami, tudi večina pevcev je mariborčanov), oddelala generalko in nastope. in me ni poznala. little drops of water, kar je sedemkratno ponavljanje teme z vedno večjim zamikom v spremljavi, do finalne osme izvedbe, je zaigrala vsakokrat različno, sveže. hvala, alenka! hvala tudi katarini in zvonku, ki sta uporabila svoj šarm in sposobnosti in zaokrožila kvaliteto dogodka.


tega ne bi pisal, kljub temu, da je zanimivo, če se ne bi spomnil kazala, ki ima prav posebno obliko. ne spomnim se otkod mi ta ideja, a kitara je vsekakor sodelovala pri koncertu in, če pogledate podrobneje, boste razen roba in luknje videli še kakšen detajl.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

c'è nessuno?